Perpa Sektör – Ayakkabı Sektörü II

İTO Meclis Üyesi, Dünya Ticaret Merkezi Ynt. Krl. Üyesi, Eski Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği Başkanı, Birtuğ Genel Müdürü Ender Yazıcıoğlu’yla ayakkabı sektörünü ele almaya devam ediyoruz.
Yazıcıoğlu: “Ayakkabı sektörünün en büyük sorunu istihdam. Ayakkabı sektöründe üretimi Anadolu’ya kaydırmak durumundayız. Emek yoğun sektörlerin Anadolu’da merkezlenmesi gerek. Suriye’de ayakkabı sektörü gelişmişti. Türkiye’ye sığınan Suriyeli işçiler sektörümüzün istihdam sıkıntısını rahatlattı. Ayakkabının sermayesi yok. Çok zahmetli bir iş. Emek yoğun sektörlere maddi manevi destek olunmalı. Gelişmiş ülkeler, üreticiye uygun fiyatlı endüstri bölgeleri ayırıyor. Yüzde 5-10 karla ayakkabı üretiliyor. Alıcıların iç piyasada 16-18 ay vade ile mal yaptırmak istemesi sektörü yoruyor. Bir sektörün gelişebilmesi için siyasi ve ekonomik istikrar önemli. Türkiye ayakkabı sektörü, Uzak Doğu ayakkabı sektörü gibi yüksek miktarlı üretim yapmıyor. Uzatılan vadeler ve gecikmeler sektörün en büyük sorunlarından. Sektörde birlik sağlandıktan sonra sektör gelişmeye başladı. Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği, Türkiye’nin en iyi meslek okullarından birisine sahip. Ayakkabı sektörünün yeni nesli eğitimli ve bilinçli. Sektörümüzde eğitim seviyesi yükseldikçe büyük firmalar ayakkabı sektörüne daha çok ilgi göstermeye başladı. Ticaret adamlarımız yurtiçinde üretime önem vermeli. Perakende sektöründe yerli üretimin artmasını bekliyoruz” diyor.
Türkiye ayakkabı sektörünü gelecek dönemde nelerin beklediği üzerine görüşlerini belirten Yazıcıoğlu: “Büyük miktarlarda üretimi 20 – 25 yıl daha sürdürebiliriz.Türkiye’de atıl bir kapasite var. Bilgi, birikim ve sermaye ile bunu değerlendirmeliyiz. Türkiye, üretimden uzaklaşmaya başladı. Nüfusumuz fazla ve tasarruf eden bir ülke değiliz. Üretimi arttırmamız şart. Büyük ayakkabı firmalarına sahip bazı varlıklı iş adamları sektör değiştirdi. Bir ayakkabının içerisinde 36 ayrı malzeme var. Bu da 26 farklı sektör demek” diyor.

Visited 18 times, 1 visit(s) today