Perpa Sektör – Maden Sektörü II

Türkiye Madenciler Derneği 2. Başkanı Maden Mühendisi Ali Emiroğlu ile maden sektörünü değerlendirmeye devam ediyoruz.
Programa Türkiye’de maden kazaları sorunuyla başlıyoruz.
Emiroğlu: “Maden yasalarımız yeterli ancak sadece yasa koymakla kazaların önüne geçilemiyor. Toplumdaki eğitim ve kaza algısını değiştirmediğimiz sürece madenlerde kazaları azaltmamız zor. Avustralya bizden çok daha büyük bir üretici olmasına rağmen 10 senedir ölümlü kaza olmadı. II. Uluslararası Maden Konferansı’nda diğer ülkelerin, maden kazalarının önüne nasıl geçtiğini irdeleyeceğiz. Türkiye Madenciler Derneği, meslek standartlarının belirlenmesinde öncülük ediyor, işçilerin bu konularda eğitimi için çalışıyor” diyor.
2017 yılında madencilik sektörünü neler bekliyor? sorusu üzerine Emiroğlu: “Hem global ekonomik sorunlar hem de Türkiye’de sektörün kendi sorunları sonucu Türk madencilik sektörü yıllar içinde küçüldü. Sektörde 2013 yılında başlayan küçülme devam ediyor. 2017 için umut görmüyoruz ancak maden fiyatlarında global bir kıpırdama var, bu kalıcı olursa biraz rahatlarız. Hammadde kaynaklarını dünyada en çok Çin kullanıyor. Türkiye’den de en çok alımı Çin yapıyor. Çin’in maden alımını düşürmesi doğrudan Türkiye’yi de etkiliyor” diyor.
Madencilik sektörünün sorunlarını değerlendiren Emiroğlu: “Madencilik sektörünün en büyük sorunları yatırım sıkıntısı ve izin süreçlerinin uzunluğu. Maden çıkarmak isteyen firma, Enerji Bakanlığı’ndan aldığı ruhsatın dışında 13 bakanlık ve kuruluştan da ayrıca izin alıyor. Maden sektöründe ruhsat ve yatırım güvencesi Yeni Maden Kanunu’nda yer almasına rağmen halen iyi konumda değil. Sektörümüzün sorunları çok fazla. Madencilik sektörü ağır ve riskli bir sektör. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine dikkat ederek, yatırımcı, işveren, işçi ve devlet bir arada çalışırsa sektörümüzün gelişeceğini düşünüyoruz” diyor.
Yabancı sermayenin bir ülkenin maden kaynaklarını çıkarıp satması konusunda Emiroğlu: “Yabancı sermayeli şirket Türkiye’ye yatırım yaptığında Türk firması kuruyor. Çayeli Bakır ve TÜPRAŞ buna örnektir. Madenler artık global hale geldi. İnsanlığın ortak refahı için kullanılıyor. Derin metrelerdeki yatakları bulup işletmek için sermaye yabancı da olsa kapımız açık olmalı. Biz de diğer ülkelerde ocak, işletme açıp dünyaya satmalıyız” diyor.
1948 yılında kurulan Türkiye Madenciler Derneği’nin sektörün en eski ve köklü derneği olduğunu belirten Emiroğlu derneğin çalışmalarını anlatıyor.
3 – 4 Aralık “Küresel Madencilik Sektöründe Operasyonel Risk Yönetimi” Eğitimi, 5 – 6 Aralık II. Uluslararası Madenlerde İSG Konferansı ve Sergisi , “Güvenli Madenciliğin Yol Haritası” Hilton Konferans Merkezi Harbiye’de gerçekleşecek. Ayrıntılı Bilgi: www.tmder.org.tr

Editör – Sunucu: Anı Sağkan

Kobi Kalesine girmek için tıklayınız

ANASAYFA


http://www.perpa.com.tr/
https://www.youtube.com/perpatv/
https://www.facebook.com/perpatv/

http://www.perpa.com.tr/

Visited 10 times, 1 visit(s) today