Enerji Verimliliği ve Isı Tasarrufu Sektörü I

İSTA Enerji Hizmetleri Satış Direktörü Mustafa Bekir Akdoğan Enerji Verimliliği ve Isı Tasarrufu Sektörü hakkında bilgi veriyor.
1902’de Almanya’da kurulan İSTA, 2008’de Türkiye’ye geldi. Günümüzde ısı tasarrufu ve enerji verimliliği çok önemli.
Akdoğan: “Küresel ısınma tehdidi nedeniyle sera gazı yayılımımızı azaltmamız gerekiyor. Küresel ısınma Türkiye’de gün geçtikçe daha da belirginleşiyor” diyor.
Enerji verimliliği ve ısı tasarrufunda ölçüm cihazlarının öneminden bahseden Akdoğan, Enerji verimliliği nasıl sağlanır, ısı tasarrufu nasıl yapılır? sorularına cevap veriyor.
Akdoğan: “İSTA; sayaç üretimi, yapıya uygun ürünün belirlenmesi, teslimat, montaj, satış sonrası destek ve paylaştırma ile kapsamlı bir hizmet sunan ender firmalardan biridir. Türkiye’de enerji verimliliği ve ısı tasarrufu gerekli ilgiyi görmüyor. Bireysel sistem merkezi sistemden daha pahalı olmasına rağmen kendi tükettiğini ödeme avantajı nedeniyle tercih ediliyor. Avrupa enerji verimliliği ve ısı tasarrufunu 35 – 40 yıl önce zorunlu hale getirdi. Türkiye’de enerji verimliliği ve ısı tasarrufu gerekli ilgiyi görmüyor. Enerji verimliliği ve ısı tasarrufuna geçiş Türkiye’de yavaş ilerliyor. Türkiye’de 2007’de Enerji Verimliliği Kanunu, 2008’de Isı Paylaşım Yönetmeliği kabul edildi. Enerji Verimliliği Kanunu’na göre 2012 yılına kadar herkesin yeni sisteme geçmesi gerekiyordu. Ancak bu gerçekleşmedi. Enerji verimliliği ve ısı tasarrufu sistemi, kullanılıcıları daha az harcamaya yöneltiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın incelemesine göre enerji verimliliği ve ısı tasarrufu sistemleri  bina bazında yüzde 27.5 tasarruf sağlıyor. Enerji verimliliği ve ısı tasarrufu sistemi ile kullanıcılar ne kadar ödeyeceklerinin bilinciyle arzu ettiği kadar ısıyı satın alabiliyor. Türkiye, enerji verimliliği ve ısı tasarrufu sektöründe son teknolojiyi kullanıyor. Avrupa, yıllık faturalandırma uygulaması nedeniyle hala sıvılı ısı pay ölçer sistemi kullanabiliyor. Türkiye aylık faturalandırma uygulaması nedeniyle sektörde son teknoloji ürünleri tercih ediyor. Eski teknoloji kullanan Çin ürünleri sektörü olumsuz etkiliyor. Kablolu sistem kullanımı sektörü geriye taşıyor” diyor.

Editör – Sunucu: Anı Sağkan

Visited 8 times, 1 visit(s) today

219 yorum