Beden Dilinde Vücut (Beden Dili ve Etkili Sunum Teknikleri 2. Bölüm)

Eğitmen Murat TAŞKIN, Beden Dili ve Etkili Sunum Teknikleri eğitimi 2. bölümde beden dilinde vücut kullanımı konularını anlatıyor.

Eğitim İçeriği:
El Duruşlarının Anlamları
Tokalaşmak
El ve Kolların Birbirine Temasının Anlamları
Bacak Duruşlarının Anlamları
Bakışların Anlamları
Yalancının Beden Dili
Makam Odalarının Düzeni Ne Anlatır?
Toplantı Odalarında Oturma Düzeni Ne Anlatır?
Aksesuar Kullanımı

A. Beden Dili Nedir?

Beden dili, jest ve mimik, fiziksel duruş, yüz ifadeleri ve göz hareketleriyle, zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle desteklenen alıcıya ilettiğimiz mesaj, sözel olmayan iletişim biçimidir. Duygu ve düşüncelerimizi, ruh halimizi yansıtan iletişimdeki en önemli faktörlerden biridir.

Beden Dilinin Önemi

Sözsüz iletişim sözlü iletişime oranla daha etkilidir. Kişinin imajını ortaya koymasını, özgüvenini karşısındaki bireye ya da topluma hissettirmesini sağlar. Yapılan konuşma beden diliyle desteklendiğinde anlatılmak istenen hedefi çok daha rahat bulur, karşınızdaki kişiyi etkilemek kolaylaşır. Aynı zamanda empati duygunuz gelişir. Ayrıca beden dili bütünlüğü kişiye hem iş hem de sosyal hayat açısından birçok başarı ve prestij getirir.

Beden Dili ve Hareketleri Anlamları

1- Duruş

Bıkkın bir duruş, kambur ve gevşek oturuş ciddiyetsizliğinizi, sıkıldığınızı ve bulunduğunuz yerde olmak istemeyişinizi ifade eder. Bu gibi durumda karşınızdaki kişinin sizi ciddiye alması beklenemez. Omuzlarınız arkada ve dik bir şekilde oturmanız hem ciddiye alınmanızı sağlar hem de gücünüzü ve etkinizi gösterir.

Konuşmanızı el ve kol hareketleriyle destekleyebilirsiniz. Bu hareketler sizin açık olduğunuzu belirtebilir, karşınızdakilerden güven duygusu kazanmanızı sağlayabilir. Fakat abartılı hareketler fazla rahat olduğunuzu gösterebilir. Bu yüzden dikkatli davranmak gerekir.

2- Biriyle Konuşurken Başka Yöne Bakmak

Biriyle konuşurken odak noktanızın farklı yerlerde olması ya da gözünüzün sürekli başka yerlere kayması beden diliyle yapılan büyük bir saygısızlıktır. Konuşmadan sıkıldığınızı, orada durmak istemediğinizi ya da konuşmayı önemsemediğinizi gösterir.

3- Kendinizi Diğerlerinden Başka Yöne Çevirmek

Konuşmaya yönelmemek, başka yöne dönmek konuşan insanla ya da konuyla ilginizin olmadığını, onu dinlemediğinizi, dikkatinizi vermediğinizi gösterir.

4- Çapraz Kollar ve Bacaklar

Kollarınızı ve bacaklarınızı çaprazlamanız görüşlere olan kapalılığınızı, konuşan kişiyi dışarıda bıraktığınızı gösterebilir.

5- Saçlarınızla Oynamak

Saçlarınızla oynamanız, dikkatinizin dağınık olduğunu, görüntünüzle fazla ilgili olduğunuzu düşündürebilir.

6- Fiziksel Yakınlık

Karşınızdakine çok fazla yakınlaşmanız onun kişisel alanına saygı duymadığınızı, bu durumu önemsemediğinizi gösterir.

7- Tokalaşma

Tokalaşma esnasında ne çok zayıf ne de çok sıkı olmalısınız. Zayıf tokalaşma gücünüzün, güven duygunuzun veya otoriter yapınızın eksik olduğunu gösterir. Sıkı tokalaşma ise agresif, diktatör bir yapıya işaret edebilir.

8- Göz Teması

Göz teması kurmak konuşma yaparken ya da dinleme durumunda oldukça önemlidir. Direkt ve sürekli olarak göz teması kurmanız konuşma esnasında kişinin sizi anlamasını kolaylaştırır, karakterinizi güçlü gösterir ve güven duygusu aşılar. Konuşurken aşağı bakmak ise teslimiyeti, güven eksikliğini ve içe dönüklüğü temsil edebilir.

9- Abartılı Kafa Sallama

Bu tip bir davranış anlatılan durumu/olayı tam anlamadığınızı, anlamış gibi gö sterdiğinizi ifade edebilir. Ya da tam tersi gibi göstermek olarak algılanabilir.

PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi, ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi belgesi alım süreci kapsamında personeline uzmanlardan eğitimler aldırıyor.

Sosyal sorumluluk olarak ücretsiz eğitime büyük önem veren PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi, personeline verdiği eğitimleri PERPA TV’si tarafından kayda aldırarak Youtube kanalından yayınlıyor.

Eğitim kayıtlarının halkımıza ışık tutmasını ve verimli olmasını dileriz.

Murat TAŞKIN Kimdir?
Uluslararası ISO Baş Denetçisi Murat TAŞKIN, Ege Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Yönetim Geliştirme Yüksek Lisans mezunudur. Balıkesir Üniversitesi öğretim görevlisi olan TAŞKIN, KOSGEB girişimcilik eğitmeni, beden dili eğitmeni, girişimci koçudur.

PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetiminin İSO sertifika alım süreci hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ: https://rb.gy/hiya1e

 

Kaynak

A. www.bayifade.com

Visited 68 times, 1 visit(s) today