PERPA B Blok Ana Avlusuna Yeni Yürüyen Merdiven

1. katı 13. kata bağlayan ana avlu Perpa B Blok yürüyen merdiveni yenilendi.
Ekonomik ömrünü doldurmuş olan yürüyen merdivenin yerine sipariş edilmiş olan Kone marka yürüyen merdiven yurt dışından geldi. Eski yürüyen merdivenin sökümü yapıldı.
Yeni yürüyen merdivenin kurulumu için hazırlık çalışmalarının ardından yeni yürüyen merdiven PERPA’ya getirilerek montajı gerçekleştirildi.
Yeni yürüyen merdivenimizin Perpalılara ve ziyaretçilerimize hayırlı olmasını dileriz.

PERPA B Blok’ta ekonomik ömrünü dolduran iki yürüyen merdiven için daha sipariş verildi.

PERPA B Blok Yönetimi, yeşil avluda 8. katı 11. kata bağlayan yürüyen merdiven ile 11. katı 13. kata bağlayan yürüyen merdiveni yeniliyor.

Siparişi verilen yeni yürüyen merdivenlerin yurt dışındaki Kone markasının fabrikasında yapımının tamamlanarak PERPA’ya getirilmesi bekleniyor.

1- Yürüyen Merdivenin Montajı

Yürüyen merdiven ve bandın projelendirmesi ve montaj (yerleşim) işlemi düşeydeki yükseklik artışının belirlenmesi, yürüyen merdivene alt veya üst yaya giriş hacminin belirlenmesi, üst ve alt çalışma noktalarının teşkil edilmesi adımları ile başlamaktadır.

Bir yürüyen merdiven üst, alt, ve orta bölümden oluşur, Alt bölümde basamak girişi, sabit alt platform, basmak düzleştirme sistemi bulunur. Üst kısımda ise sabit üst platform, elektrikli tahrik motoru, kontrol mekanizması bulunur. Orta kısım sınırlar dahilinde istenilen uzunlukta olup basamaklar, yan paneller, destekler ile hareketli tırabzanların uzunca bir kısmına sahiptir.

ASME ye göre yürüyen merdivenler yatayla 30 derece yapacak şekilde kurulur. Fakat bazı Avrupa ülkelerinde yerden kazanmak amacı ile eğim 35 derece olmakta ve 27.3 derece eğimli uygulamalara da rastlanmaktadır. Eğim değerleri üretici firma ve tesisin kurulacağı ülke normları ile merdivenin kullanılacağı yapının koşullarına bağlıdır. Yürüyen merdivenler genelde 30 derecelik bir eğim açısında kuruldukları için çalışma noktaları arsındaki uzaklık genellikle kot farkının 1.732 katı olmaktadır. Her iki çalışma noktası kurularak, üreticinin kendine özgü standart yer hacim koşulları kapsamında, gerekli taşıyıcı elamanların yapı içine yerleştirilmeleri sağlanmalıdır. Bu taşıyıcı elamanlara gelecek olan tepki kuvvetleri yürüyen merdivenin uzunluk ve genişliğine bağlıdır.

Yürüyen merdiven ya da bandın yerleşim bölgesini belirlerken önce dikey yükseklik ve daha sonra alt ve üst boşluklar dikkate alınır. Bir yürüyen merdiven projesi destek kirişi ve dış dekorasyonları da kapsar. Kuruluş yerinin belirlenmesinin ardından üretici firmanın belirlediği standart boyut ve hacimler yapı içinde sağlanıp uygun destekler yapıya ilave edilir. Bu desteklerin seçim ve montajında, sistemin işletimi sırasında yapıya uygulayacağı maksimum kuvvetleri taşıyacak dayanımda olması esas alınmalıdır.

Kaynak

1- transport.itu.edu.tr

Visited 16 times, 1 visit(s) today